hello world!
Published: September 5, 2021

Canyoning je novost, ki navdušuje v Posočju

Načrtovanje poletnega dopusta je zanimiva naloga, ki nam odpira mnoge priložnosti. Proste roke imamo pri izbiri destinacije, odločamo pa se predvsem na podlagi tega, kakšna izkušnja nas tam čaka.

Če imamo na voljo kakšne posebne aktivnosti, se splača preveriti ponudbo in zasnovati doživetje, ki nam bo ostalo še dolgo časa v spominu. Namesto poležavanja na plaži se pogosto odločamo za bolj aktiven oddih, ki vključuje sprostitev v bolj zanimivem ambientu, predvsem pa nas navduši še s kakšnim presenetljivim poudarkom.

Za tiste, obiščejo Posočje, je to lahko canyoning, ki je zelo atraktivna izbira za ljubitelje pravih pustolovščin.

Po slovensko bi tej aktivnosti rekli soteskanje, a canyoning je uveljavljen izraz, ki se uporablja tudi pri agencijah, ki takšne odprave organizirajo. Važno je predvsem to, da uspemo dobiti pravo ponudbo in izkoristimo možnosti, ki jih nudijo turistične in športne agencije.

Morda se pri njih odločimo le za eno aktivnost v profesionalni izvedbi, lahko pa dobimo tudi celovite pakete za družinske počitnice, za teambuilding ali za kakšne druge vrste aktivnega oddiha. Gotovo bomo v ponudbi brez težav našli tiste aktivnosti, ki so nam najbolj všeč, morda pa tudi celovite rešitve za nepozaben dopust.

Zakaj se splača canyoning preizkusiti prav v Posočju?

Raziskovanje atraktivne soteske lahko opravimo v vsakem kotičku države, kjer imamo kakšen zanimiv vodotok z ustreznim ambientom. A izkazalo se bo, da je takšne točke kar težko dobiti, če se ne podamo nekam, kjer reke in potoki že tisočletja klešejo globoke struge v okoliška pobočja. Tako ima prav Posočje idealne razmere za canyoning, seveda pa ponuja tudi celo zbirko drugih adrenalinskih aktivnosti.

Ravno naravne danosti soške doline odpirajo mnoge možnosti za izvedbo zanimivih aktivnosti v naravi, med katerimi recimo prednjači že rafting na Soči. Če računamo na to, da bo sama narava dobro poskrbela za nas pri opravljanju raznih adrenalinskih aktivnosti, potem gotovo ne bomo dobili boljše destinacije od Posočja.

Za canyoning so tu na voljo različne točke, s katerimi ponudniki te storitve odgovarjajo na interese raznovrstnih obiskovalcev. Obiskali bomo predvsem soteske živahnih potokov, ki so za to aktivnost bistveno bolj zanimivi od velikih rek.

Računamo torej na odlično izkušnjo, tudi zato, ker se nekoliko odmaknemo od reke Soče in se res prepustimo neokrnjeni naravi in zanimivi soteski. Kar nekaj možnosti imamo, če za canyoning izberemo Posočje – v okolici Bovca, Kobarida in Tolmina najdemo atraktivne soteske, v katerih so idealni pogoji za takšne spuste.

Prav canyoning nas vodi v najlepše kotičke Posočja

Prav canyoning nas vodi v najlepše kotičke Posočja

To so prepoznali tudi turistični ponudniki, kar je danes ključna prednost te regije. Ponudba je izredno dobro razvita in takoj lahko dobimo raznovrstne programe za izvedbo adrenalinskih aktivnosti. Predvsem za rafting Tolmin nudi obilo priložnosti in prilagodljivih programov, pa tudi za druge aktivnosti ne bo manjkalo ponudbe pri lokalnih izvajalcih. Seveda podobno velja za druge kraje ob zgornjem toku reke Soče.

Pozor, canyoning ni za vsakogar

Posočje vsekakor ponuja idealne pogoje za soteskanje, s tem se je dobro razvila tudi ponudba športnih agencij. Te nudijo vodene odprave, pri katerih izkušeni vodniki skrbijo za varnost in prijetno izkušnjo vseh udeležencev.

Nekateri programi so posebej prilagojeni za začetnike oziroma za tiste, ki se prvič podajajo na takšno pustolovščino. Enako sicer velja za rafting na Soči in za druge pustolovščine v Posočju, saj je veliko takšnih obiskovalcev, ki se prvič srečujejo z nekoliko bolj atraktivnimi doživetji.

A za canyoning je značilno, da vključuje tudi kakšne bolj adrenalinske dogodivščine. Za varnost je dobro poskrbljeno in kakšnih velikih tveganj z udeležbo v vodenem programu ne bomo sprejemali. Se pa moramo zavedati, da spust po soteski vključuje kar nekaj izzivov, treba bo vložiti nekaj truda in preizkusiti tudi svoje fizične sposobnosti.

Predvsem je to težava za tiste, ki jim nelagodje predstavljajo višine. Ko zremo v globino in se pripravljamo na skok v tolmun, moramo biti povsem pripravljeni na takšen korak. Tako se na canyoning odpravljajo tisti, ki jim je to zanimiv izziv, ne pa razlog za skrb.

Rafting na Soči je lahko ustrezna alternativa a canyoning

Rafting na Soči je lahko ustrezna alternativa a canyoning

Canyoning lahko dobra agencija močno poenostavi

Vsak interesent pa bo najbolj zadovoljen s soteskanjem takrat, ko to dejavnost opravi izkušena agencija. Ponudbe je tu dovolj, tako za canyoning kot za rafting Tolmin ponuja veliko izbire in hitro najdemo prave rešitve. Se pa moramo odločiti tako, da najdemo res pravo agencijo glede na naše potrebe.

Vedno se orientiramo po tem, da brskamo po ponudbi zanesljivih in izkušenih agencij, ki že dlje časa delujejo in imajo dobre reference. Tako se prepričamo o varnosti, dobra mnenja pa pomenijo, da imajo tudi zanimive aktivnosti in odlično izvedbo. Posebej pomembna je izbira agencije, če se odpravljamo na kak daljši dopust, sploh če pričakujemo, da bo agencija poskrbela kar za vse, kar tak oddih vključuje.

Tudi to je ponudba nekaterih večjih agencij, ki ponujajo posebej dobro izkušnjo. V tem primeru se canyoning kombinira z raznimi drugimi zanimivimi aktivnostmi in časom za počitek, vse skupaj dopolnjuje kulinarična ponudba in seveda udobno prenočišče za prijeten dopust.