hello world!
Published: October 1, 2021

Dimniki ključno odločajo o varnosti in učinkovitosti kurjenja

Sodobne kurilne naprave ponujajo izvrstne izkoristke, omogočajo zmogljivo in zanesljivo ogrevanje, uporabljamo pa seveda tudi kakšne kamine in kurišča, ki imajo bolj dekorativno vlogo. V praktično vsakem stanovanju se lahko zelo lepo znajde kakšno takšno kurišče, kjer uživamo ob živahnih plamenih. Seveda pa imajo v takšnem primeru ključno vlogo tudi dimniki, ki ne služijo le odvajanju dima in plinov, temveč skrbijo za varno in učinkovito delovanje kurilnih naprav.

V mislih moramo imeti celo vrsto različnih faktorjev. Seveda posegamo po zanesljivih in varnih napravah, ki nas ne bodo pustile na cedilu. Poleg tega moramo kurilne naprave tudi premišljeno uporabljati, ne smemo jih preobremenjevati ali drugače tvegati z uporabo. V končni fazi pa je vsekakor pomembno še to, da imamo urejen učinkovit odvod dima, saj in plinov. Le tako bo lahko oprema učinkovito delovala in bomo lahko kurili povsem brezskrbno. Nekatere naloge v ozadju še vedno ostajajo skrite in jih bomo prepoznali šele na dolgi rok, so pa prav tako kritične.

Dimniki niso le tisti del, ki se vidi na vrhu strehe, pozornost namenjamo celotnemu sistemu

To pomeni, da morajo biti dimniki v vsakem trenutku povsem pripravljeni na uporabo. Ne smemo si privoščiti kakšnih kompromisov, saj s tem veliko tvegamo. Že v izhodišču se odločimo za vrhunske materiale in strokovno izvedbo, nato pa dimniške cevi tudi redno čistimo in vzdržujemo. Po potrebi se izvede strokovni pregled in tudi sanacija dimnika, da lahko zagotovimo brezhibno delovanje še naprej.

Katere naloge prevzemajo dimniki?

Če bi poskusili v stanovanju kuriti kar brez dimnika, bi hitro prepoznali ključne naloge, ki jih ima ta oprema. Večinoma lahko dimnike enostavno zapremo ob spoju s kurilno napravo, tako da to lahko preverimo – ob kurjenju se bo v prostor sproščal dim, ki ne bo mogel pobegniti po dimniku navzgor, opazili pa bomo tudi slabše izgorevanje in slabšo učinkovitost kurjenja.

Glavna naloga je torej v tem, da dimnik vodi iz kurilne naprave dim in pline ter druge stranske produkte kurjenja. Teh vsekakor ne želimo imeti v stanovanju, saj so lahko velika obremenitev za zdravje stanovalcev, prav tako pa tudi za sam prostor, ki ga bodo prekrile saje. Poleg tega nekaterih strupenih snovi, ki nastajajo pri kurjenju, niti ne vidimo in jih ne moremo zaznati, s tem imajo dimniki še toliko bolj pomembno nalogo, saj zagotavljajo varnost pri kurjenju.

Druga pomembna naloga pa je ta, da dimniški sistem omogoča zanesljivo in učinkovito delovanje kurilne naprave. Ogenj potrebuje za gorenje kisik in gorivo, tako je treba v kurilni napravi vzpostaviti učinkovit vlek, ki bo pripomogel k optimalnemu izgorevanju. Na ta način vplivamo na izkoristek in zmogljivost kurilne naprave, posledično na varčnost in učinek pri ogrevanju stanovanja.

Dimniki za varnost pri kurjenju

Najbolj kritično vlogo imajo dimniki pri zagotavljanju varnosti. Ne moremo se zanesti na to, da bodo cevi za dimnik v vsakem primeru omogočale povsem neoviran prehod dima in plinov, prav tako ne moremo biti povsem prepričani, da bo kurilna naprava delovala pravilno in brez tveganj. Z dobrimi dimniki ta tveganja močno zmanjšamo, predvsem pa moramo zanje tudi skrbeti in jih redno čistiti.

Pozimi gotovo ne želimo težav s kurjenjem, dimniki morajo biti odlično pripravljeni

Dober dimniški sistem je vsekakor osnova za varno kurjenje. Poskrbeti moramo za to, da dimniške cevi omogočajo neovirano odvajanje dima in plinov, kar je nujno že za normalno delovanje kurilne naprave. A poleg tega imajo tudi druge pomembne naloge. Veliko tveganje je recimo to, da se začne v dimniku nabirati material, ki ovira prehod dima, poleg tega pospeši ujemanje in nalaganje trdnih snovi in saj. Tako pride lahko do zamašitve, še večja nevarnost je, da pride do požara. Dimniški požari so veliko tveganje v stanovanjih, kjer ne skrbimo prav dobro za svoj dimnik. Priporoča se redno čiščenje in vzdrževanje, za to koristimo tudi storitve strokovnjakov.

Drugo veliko tveganje je uhajanje ogljikovega monoksida. Tudi tu imajo dimniki lahko pomembno vlogo, čeprav je veliko odvisno tudi od delovanja same kurilne naprave. Poskrbimo za to, da je kurjenje kar se da varno in učinkovito, pri tem je ključnega pomena tudi uspešno odvajanje dima in plinov, ki bi se sicer sproščali v stanovanje.

Kakšni dimniki se uporabljajo?

Sodobni dimniki so dobro prilagojeni vsem opisanim nalogam. Seveda pa imamo po navadi nekaj izbir, med katerimi se odločamo. Odločamo se na podlagi okoliščin, včasih že sam objekt postavlja določene zahteve, ki jim moramo ugoditi. Lahko pa se tudi sami odločamo med različnimi rešitvami in materiali, ki jih bomo uporabili za svoj dimniški sistem.

Cevi za dimnik se izdelujejo iz različnih materialov, ki ponujajo prave lastnosti za uporabo v takšnem okolju. Seveda potrebujemo materiale, ki so dobro odporni na visoke temperature, dobro tesnijo in ne prepuščajo niti najmanjših drobcev. Poleg tega so dobrodošle gladke površine, na katerih se ne nabira material. Tako so najbolj priporočljivi inox dimniki, ki so tudi dokaj poceni in zelo prilagodljivi, precej priljubljene pa so tudi cevi iz keramike, ki lahko ponudijo zanimivo rešitev pri oblikovanju dimniških sistemov. To so odlične opcije, ki ponujajo kar najboljši učinek pri uporabi kurilnih naprav.