hello world!
Published: September 5, 2021

Hidravlični ventili so ključna oprema v hidravličnem sistemu

Hidravlika je naravnost nepogrešljiva v mnogih sodobnih delovnih strojih. Uporablja se skoraj povsod, kjer imamo opravka z zahtevnimi opravili, pri katerih je potreben prenos moči in je tega možno opraviti s hidravlično tekočino. Pričakujemo lahko, da bomo na ta način dosegli odlične učinke, opravljamo lahko presenetljivo zahtevno delo tudi z osnovnim hidravličnim sistemom. Odličen primer so traktorji, ki opravljajo veliko dela na kmetiji in v gozdu ter drugod na terenu. Pogosto prav hidravlika prevzema zahtevne naloge, ki jih opravljamo z mehanizacijo. Pri tem pa imajo gotovo ključno vlogo hidravlični ventili, s katerimi lahko ta sistem sploh opravljamo.

Prav ventili so tisti, s katerimi smo v neposrednem stiku in nam omogočajo nadzor nad sistemom. A cel sistem mora imeti vse potrebne komponente, tudi hidravlične poteznice in cevi ključnega pomena je še črpalka, ne pozabimo pa niti na tesnila in druge manjše komponente, ki odločajo o učinkovitosti delovanja celotnega sistema. Z dobro opremo lahko dosežemo odlične rezultate pri delu, a tudi obratno se lahko izkaže – če kak element v sistemu ni pripravljen na zahtevno delo, bo hidravlika odpovedala in nas pustila na cedilu. To je lahko veliko varnostno tveganje, zato je treba poskrbeti za vrhunsko pripravljenost sistema, tudi z rednim vzdrževanjem in servisiranjem.

Hidravlični ventili omogočajo upravljanje raznih priključkov

Hidravlični ventili se uporabljajo za upravljanje hidravlike

Hidravlični sistemi so zelo domiselno zasnovani in v celoti lepo skriti v ohišju mehanizacije. Opazimo sicer cevi in cilindre, a večinoma lahko računamo na to, da bo oprema brezhibno delovala in z njo ne bomo imeli kakšnega posebnega dela. Izjema pa so hidravlični ventili, ki jih bomo gotovo potrebovali. Ravno to je namreč najboljši način za upravljanje celega sistema. Tako jih bomo dejansko uporabljali, ko bomo želeli narediti kakšno delo s pomočjo hidravlike.

Glavna naloga, ki jo imajo ventili, je seveda ta, da omogočajo prehod hidravlične tekočine. To je vse, kar od ventilov pričakujemo, seveda pa računamo na to, da bodo pri tem delu tudi maksimalno prilagodljivi. Tako lahko pretok natančno upravljamo in po potrebi prekinemo. S tem dobimo nadzor nad hidravlično opremo. S pomočjo hidravlične črpalke in ventilov lahko vzpostavimo ustrezno delovanje hidravlike in omogočimo dobro delovanje mehanizacije, ki deluje na ta način. Se pa moramo prepričati, da so tako ventili kot črpalka ustrezno pripravljeni na delo.

Imamo namreč različne rešitve na tem področju. Predvsem se hidravlični ventili ločijo glede na to, kakšen pretok omogočajo in kaj lahko nanje priklopimo. Še ena razlika je v tem, da jih lahko upravljamo na različne načine, predvsem ločimo mehansko in elektronsko nadzorovane ventile. Pri izbiri torej lahko močno vplivamo na to, kakšna bo funkcionalnost hidravlike, pa tudi na to, kako jo bomo sploh uporabljali in kako zadovoljni bomo s celim sistemom. Medtem ko hidravlične črpalke in večina druge opreme deluje praktično sama od sebe, bomo z ventili dejansko rokovali in moramo zagotoviti ustrezno ureditev za učinkovito delo.

Hidravlični ventili so lahko zelo raznoliki

Obstajajo torej velike razlike, ki jih moramo upoštevati, če želimo sistem upravljati kar se da učinkovito. Največji vpliv ima način upravljanja ventilov. Po navadi so bili hidravlični ventili večinoma mehanski, torej smo jih upravljali dejansko z ročico, ki nadzoruje pretok hidravlične tekočine. Ob uporabi hidravlične črpalke imamo ustrezen pretok skozi sistem, s pomočjo ventila pa sami točno nadzorujemo delovanje posameznih komponent. Sodobni sistemi imajo elektronsko upravljanje ventilov in jih upravljamo na druge načine. Takšne ventile lahko povežemo na razne druge naprave, ki olajšajo upravljanje hidravlike, lahko jih celo avtomatiziramo.

Raznoliki hidravlični ventili so lahko zelo uporabni in njihove prednosti dobro izkoristimo. Ni pa nujno, da bo vedno najboljša izbira najbolj napreden blok ventilov. Pravzaprav je pogosto boljša rešitev ta, da vzamemo preprosto tiste ventile, ki smo jih vajeni, sploh če želimo zamenjati obstoječ hidravlični sistem zaradi kakšnih težav. Omogočajo pa ventili tudi nadgradnjo, kar je lahko dobra ideja.

Hidravlični ventili in hidravlična oprema v prosti prodaji

Vse komponente hidravličnih sistemov lahko dobimo v prosti prodaji in tako poljubno prilagajamo hidravlični sistem, ki ga uporabljamo. Na voljo so tako hidravlični ventili kot tudi hidravlične poteznice, črpalke, cevi in tesnila ter druga oprema. To je lahko odlična priložnost, da svoj sistem nadgradimo, moramo pa seveda paziti na to, da je oprema dobro usklajena in dejansko ponuja tiste odlike, ki jih pričakujemo.

Hidravlični sistem sestavljajo tako hidravlični ventili kot druge komponente

Pogosto se odločamo za nadgradnjo hidravlične črpalke, ki je komponenta, ki močno odloča o delovanju in zmogljivosti sistema. Poskrbeti pa moramo za to, da so na ustrezen pretok hidravlične tekočine pripravljene tudi druge komponente sistema. Tako bo treba verjetno prilagoditi tudi druge kose, ne moremo zamenjati le črpalke. Prav tako imajo hidravlični ventili lahko različne vloge v takšnem sistemu, odvisno od tega, kakšno mehanizacijo uporabljamo. Nekateri priključki recimo ponujajo le en način delovanja in potrebujemo le preprost ventil. Pri kompleksnih priključkih pa imamo celo vrsto funkcij, ki jih upravljamo z več ročicami ali celo s kakšnimi posebnimi možnostmi upravljanja. Tudi tu lahko dobimo v prodaji posebne ventile.