hello world!
Published: June 2, 2022

Kaj je domena in kaj je poddomena

Kaj je domena, se boste najverjetneje temeljiteje vprašali, ko boste na spletu želeli imeti svojo stran ali pa trgovino. Domena je ime za računalnike na internetu. Prav vsak računalnik ima na spletu vsaj en, enolično določeni IP oziroma Internet Protocol. To je naslov, ki služi podobno kot na primer telefonska številka. Seveda so IP naslovi precej težko zapomnljivi, zato je bil vpeljan DNS oziroma Domain Name System. Ta omogoča, da namesto naslova, ki si ga stežka zapomnimo, lahko vpišemo v brskalnik kar ime domene. To je za uporabnike spleta bistveno lažje.

Če imate torej v lasti domeno, lahko določite še njeno poddomeno. Ta se deli na glavne domene, ki jih med seboj ločuje pika. Verjetno se sprašujete, kaj pa bi potem pomenila dodana domena. To pa je povsem samostojna domena. Možnost za gostovanje dodane domene pride v poštev pri podrobni predstavitvi različnih produktov ter storitev. Prav tako, če imate med seboj več nepovezanih spletnih strani.

Kaj pa pomeni parkirana domena

Parkirana domena označuje domeno, ki ne vključuje lastne vsebine, temveč kaže na vsebino nosilne domene. V smislu blagovne znamke, promocije podjetja je včasih torej dobro, da imate za posamezni izdelek na razpolago več domen, ki vse kažejo na isto, torej na glavno domeno z eno vsebino.

računalniška tablica z odprtim Google iskalnikom

Kdor ne bo poznal vaše domene, bo moral stran iskati preko iskalnika – a namesto vas, lahko najde vašo konkurenco.

Parkirane domene so torej lahko nadvse dobra naložba za promocijo produkta ali blagovne znamke.

Kako poteka registracija domene

V resnici je registracija domene sila preprost postopek. Kljub temu pa se vam ob tem verjetno poraja kar nekaj pomembnih vprašanj. Veliko ljudi po oddaji naročila za registracijo domene zanima, kdaj bo domena registrirana. Vedeti je treba, da po oddaji naročila domena še ni registrirana niti ni še rezervirana.

Če bi na primer želeli nekoliko hitrejšo registracijo, pri tem lahko način plačila uredite kar s kreditno kartico ali pa s PayPal sistemom. To pa zagotovi takojšnjo izvedbo naročila. Če pa plačujete preko bančnega nakazila, do prejetja plačila domene na voljo domena ostaja vsakomur. To velja tudi v času, ko izpolnjujete vlogo.

Izjemno pomembna informacija je tudi ta, da že registriranim domenam ni možno spremeniti imena – niti skrajšati obdobja njene veljavnosti. V tem primeru vam seveda ne morejo povrniti stroškov registracije.

SSL certifikat in njegova vloga za vašo spletno stran

SSL certifikat poskrbi, da so podatki med obiskovalcem in vašo spletno stranjo vedno varni ter učinkovito zaščiteni preko SSL protokola. SSL je kratica za Secure Socket Layer.

Seveda se ob tem hitro vprašamo, kateri spletni certifikat se splača izbrati. Na voljo jih je namreč kar nekaj. Naročniki z osebnimi spletnimi stranmi se navadno odločijo za domenski certifikat. Ta je namreč cenovno precej bolj dostopen, ponuja pa osnovni nivo varnosti. Na voljo so tudi poslovni ter razširjeni SSL certifikati.

Največje prednosti certifikata na spletu

Prednosti nameščanja spletnega certifikata so številne. V prvi vrsti nam takšna namestitev pomeni veliko varnost. Ko je certifikat nameščen, se prav vsi podatki prenašajo preko zavarovane HTTPS povezave. Vedno več uporabnikov spleta pri obiskovanju strani preveri, ali je prisoten znak za varnostno ključavnico.

spletni strežniki

Spletna trgovina mora biti postavljena na zmogljivem strežniku in imeti urejen SSL certifikat.

Strani, ki imajo nameščen SSL certifikat, dajejo Googlu pa tudi obiskovalcem spleta pozitivni signal. V povezavi z Googlom to vsekakor izjemno pozitivno vpliva pri rangiranju strani v iskalniku.

Čas izdaje spletnega certifikata

Seveda se čas izdaje SSL certifikata predvsem razlikuje glede na samo vrsto. Domenski je na primer lahko izdan že v manj kot samo eni uri; poslovni v enem do treh dni; razširjeni od enega dneva do enega tedna.

Osnovna oblika je torej lahko aktivirana v samo nekaj minutah ter cenovno izjemno dostopna. Nudi osnovno enkripcijo, ki zadošča za večino manjših spletnih strani pa tudi trgovin. Pred izdajo poslovnega spletnega certifikata se najprej preveri podjetje, ki je lastnik domene. Takšna vrsta nudi osnovno enkripcijo, ki zadošča za večino spletnih strani ter trgovin. Najvišjo stopnjo varnosti omogočajo razširjeni SSL certifikati. Obiskovalci spleta lahko takšne prepoznajo po zeleni URL naslovni vrstici v brskalniku.

Iskanje ponudnika za spletni certifikat

Na spletu je na voljo kar nekaj ponudnikov, ki vam nudijo različne vrste certifikatov SSL. Najdite takšnega, ki vam bo ponudil certifikat z garantirano varnostjo, vam omogočil višje pozicije v iskalnikih. Namestitev certifikata je v določenih primerih za vas lahko celo povsem brezplačna storitev. Pomembno je, da bo podpiral vse brskalnike in da bo nudil 24/7 podporo.