hello world!
Published: September 29, 2021

Postelja, v kateri se boste naspali

Spanec ima več kot pomembno vlogo v našem življenju. K boljšemu spancu lahko poskrbimo tudi s pravo in kvalitetno posteljnino.

Vzglavniki, na katerih se boste naspali

Vzglavniki pomembno vplivajo na naše počutje in kakovost spanja. Na trgu lahko izbiramo med številno izjemno pestro in bogato ponudbo, ki vključuje vzglavnike polnjene z umetnimi ali naravnimi polnili. Vse več ljudi se odloča za slednjo varianto, ki dokazano velja za zelo zdravo obliko vzglavnika. Ena od bolj priljubljenih vrst vzglavnika je vzglavnik iz perja.

Vzglavnik iz perja je primeren predvsem za tiste, ki si želijo kakovostnega in mirnega spanja. Ker je vzglavnik, polnjen s perjem, ponavadi nekoliko dražji, se ga morda nekateri med nami raje izogibamo. Po drugi strani pa je še kako zelo dobro investirati v taka sredstva, ki lahko bistveno izboljšajo ne samo naš spanec, ampak življenje na sploh.

Vzglavnik iz perja pa se na trgu vsekakor ne pojavlja v samo eni obliki, temveč v več. Te se med seboj razlikujejo po tem, katera vrsta perja je v njem kot polnilo.

Jogi rjuhe so pomemben element

Za tiste, ki se sedaj sprašujete, če ste res zapostavili svoje jogi rjuhe je odgovor na to to, da jih prav verjetno niste, vendar pa previdnost prav nikoli ni odveč. Najbolj pomembno je seveda to, da so narejene rjuhe iz kvalitetnih, po možnosti naravnih materialov, saj je to edini način, da lahko zagotovimo, da se naše telo na njih dobro počuti, prav tako pa je dobro, če poskrbimo da se jogi rjuhe redno perejo.

Jogi rjuhe veljajo za nujno potreben izdelek oziroma sredstvo, ki ga nameščamo v svoje spalne prostore. Jogi rjuhe so še vedno najpogosteje v beli barvi, kljub temu pa jih na trgu lahko najdemo v številnih možnih različicah.

Pri nakupu jogi rjuhe je najbolje, da smo v prvi vrsti pozorni na to, da je na rjuhi ime priznanega proizvajalca ali blagovne znamke. Že to nam zagotavlja številne prednosti, s katerimi se taka vrsta rjuhe ponaša. Če jogi rjuhe nosijo ime vrhunske blagovne znamke, posledično pomeni, da so kakovostne, da so narejene le iz posebej izbranih materialov in da bodo imele dolgo življenjsko dobo.

Čeprav smo še nedavno nazaj jogi rjuhe kupovali samo v fizičnih trgovinah, tudi v tujini, jih danes lahko naročimo kar po spletu. Nakup preko njega je povsem varen in zaupanja vreden, saj ima na njem trgovino z jogi rjuhami podjetje, ki je pri nas zelo cenjeno.

Temperatura spalnice

Ogrevanje stanovanjskih prostorov običajno poskrbi za to, da se v svojem domu počutimo prijetno in udobno. Tudi v spalnici ne bomo izpostavljeni nizkim temperaturam okolja, je pa verjetno, da tega prostora ne ogrevamo v enaki meri – spalnica preko dneva ni v uporabi, tako da je ogrevanje prostora potratno, poleg tega se za spanje priporoča malenkost nižja temperatura od sobne. Tudi čez noč sobe običajno ne ogrevamo, saj v spanju ne potrebujemo posebne toplote. Funkcionalnost ogrevanja raje nadomeščamo s posteljnino in odejami, ki ima v tem oziru pomembno nalogo.

Vsak kos posteljnine pripomore k temu, da je spanec topel in udoben. Že jogi rjuhe imajo to nalogo, tudi če spimo na njih, ne pod njimi. Jogi rjuhe ustvarijo prijetno podlago za spanec, ustvarijo pregrado med telesom in neudobno površino jogija, poleg tega pa preko noči zadržujejo toploto pod odejo in odvajajo znoj s telesa. S temi in drugimi funkcijami so tudi jogi rjuhe pomemben člen v zbirki posteljnine, ki zagotavlja topel spanec.

Poskrbite, da bo vaša soba primerno zasenčena

Svetloba dokazano vpliva na spanec. Poskrbite, da bo vaša spalnica opremljena s primernimi senčili, ki bojo kljub svojemu učinku, še vedno prepuščala nakaj svetlobe.

kakovosten spanec

Kakšno dimenzijo posteljnine izbrati za zakonsko posteljo?

Posteljnina 200×220 je idealna za zakonsko posteljo. Dobro je, da eno posteljnino namestimo direktno na posteljo, dodatno pa spravimo v omaro. Tako jo bo ob potrebi družina lahko zamenjala z novo in svežo. Vsi se namreč zavedamo v moramo pri daljšem počitnikovanju posteljnino tudi zamenjati. 

Poleg te dimenzije lahko izbiramo tudi med manjšimi dimenzijami, kar je odvisno od tega, kakšno ležišče imamo.

Dekoracija enojne postelje

Enojne postelje ne ponujajo veliko prostora, tako da si tudi ne moremo privoščiti veliko svobode pri dekoraciji. Pravzaprav je dobro uporabiti čim manj opreme, da lahko razpoložljivi prostor kar najbolje izkoristimo. A to ne pomeni, da se bo treba zadovoljiti z dolgočasno in pusto podobo postelje – na voljo je čudovita posteljnina v pravih dimenzijah, pa tudi okrasne blazine in drugi dekorativni dodatki lahko pridejo v poštev.

Posteljnina, ki ustreza enojni postelji, meri 140×200 cm, ravno v tem segmentu pa je tudi največ ponudbe. Za prešite odeje 140×200 lahko brez težav najdemo zelo lepe posteljnine, tako da v trenutku brez težav povsem spremenimo podobo spalnice. Prešite odeje 140×200 dopuščajo uporabo cele množice domiselno poslikanih prevlek, ki imajo veliko estetsko vrednost. Ker gre poleg tega tudi za dokaj velik element, ki bo v spalnici gotovo izstopal, je to lahko odličen prvi korak pri preureditvi podobe prostora. Pravzaprav lahko veliko naredimo že s tem, da uporabimo preprosto enobarvno prevleko, ki doda posrečen poudarek harmoniji barv v prostoru. Še bolj privlačne pa so prevleke, ki prikazujejo kakšne atraktivne motive, za prešite odeje 140×200 lahko res izbiramo med zelo pestro zbirko možnosti.

Kaj pa, če bi radi dekoraciji dodali še kakšne manj opazne poudarke? V tem primeru so lahko zelo uporabne okrasne blazine, ki so sicer pogosto nezaželene na manjših posteljah, a vsekakor dosežejo dober učinek pri usklajevanju dekoracije. Okrasne blazine niso posebej dobra izbira, če jih želimo uporabljati za spanje – v tem primeru je bolje kupiti dober vzglavnik in tega dopolniti še s prevleko, ki prinaša pričakovano estetsko vrednost. 

Gotovo je možno tudi enojno posteljo odeti v čudovito vizualno podobo, kljub temu, da nimamo toliko svobode pri izbiri opreme in toliko površine, ki bi še bolj izstopala. Pomembno je le, da ne pozabimo na primarno nalogo spalnične opreme.

Previdno pri izbiri otroške posteljnine

Vedno je pomembno, da se v postelji počutite kar se da udobno, vendar je za otroke, ki jih je pogosto strah teme, to še večja prioriteta. Posteljnina za otroke ki so jo otroci sami izbrali in vsebuje motive, ki so otroku poznani, lahko nudi veliko emocionalne podpore v temnih nočeh. Ne le, da ima otroška posteljnina na sebi karakterje ali plišaste živalice, ki jih otrok prepozna, če je otroška posteljnina nekaj, kar pustimo, da otrok sam izbere, potem lahko računamo tudi na to, da bo čutil nekaj samozavesti in želje po samostojnem spanju v postelji.

Prešita odeja za poletni in zimski čas

V vsakem spalnem prostoru je nameščena vsaj ena postelja, na kateri mora biti tudi ustrezna oprema. Pri tem ima pomembnejšo vlogo tudi prešita odeja, ki dobro poskrbi za udobje in prijetno počutje v vseh letnih časih.

Na trgu vam je na voljo tako poletne kot tudi zimska prešita odeja, a morali boste paziti, na katerih prodajnih mestih boste takšne izdelke nakupovali. Izogibajte se neprimernim trgovinam, ki niso specializirane za prodajo tovrstne opreme in vam prešite odeje ponujajo po preveč nizkih cenah.

Kakovostne prešita odeja narejena iz najprimernejših in najustreznejših materialov vas bo stala nekaj več denarja, a bosta za to toliko bolj zadovoljni z njeno uporabo. Lahko pa ste pozorni na akcijske ponude spletne prodajalne, ki vam ne ponuja samo vrhunsko zasnovanih prešitih odej različnih velikosti, temveč še druge koristne kose opreme za vaše ležišče, na primer rjuhe, vzglavnike, odeje, pregrinjala, okrasne izdelke.

kvaliteten spanec

Prevleka za posteljo opravlja več različnih funkcij

Prevleka za posteljo je izjemno dobrodošel kos opreme na vašem ležišču. Nanj jo praviloma postavimo iz več razlogov. V prvi vrsti nam prevleka pomaga zaščititi ostale dele posteljne opreme, ki je morda veliko bolj občutljiva.

Prevleka za posteljo pa je pogosto nameščena na ležišče tudi za to, da v veliki meri poskrbi za lepši izgled ne samo ležišča, temveč spalnega prostora v celoti.

Če je pohištvo v spalnici nevtralnih barv, stene pa bele, potem je prevleka za posteljo lahko nekoliko intenzivnejše barve. Lahko se na primer lepo dopolnjuje z barvami, ki so prisotne na stenskih slikah. Sicer pa so na trgu na voljo številne posteljne prevleke; tudi takšne, ki so povsem nevtralnega videza ter so zlasti primerne za spalnice, ki so že polne intenzivnejših barv.

Prevleka za posteljo pa se ne nazadnje lahko uporabi tudi čez dan, ko ležemo k počitku in nas nekoliko zebe. Z njo se lahko hitro pokrijemo, ne da bi pri tem razmetali oziroma uporabili ostalo posteljno opremo.