hello world!
Published: September 5, 2021

Prodaja hiš je priložnost, a tudi tveganje

Nepredvidljive razmere na nepremičninskem trgu vedno odpirajo dobre priložnosti, a prinašajo s seboj tudi določena tveganja. Pravzaprav bi to lahko rekli za trgovanje z nepremičninami v vsaki situaciji, saj so to pomembne odločitve, pri katerih imamo opravka tudi z velikimi denarnimi vsotami.

Jasno je, da se ne bomo odločali zlahka. A po drugi strani moramo biti pripravljeni na priložnosti, ki jih ponuja prodaja hiš – tako kupci in prodajalci imajo različne možnosti, ki jih bodo želeli dobro izkoristiti. To je možno, a ni enostavno, včasih nam pride prav tudi strokovna pomoč, ki vodi do bistveno boljšega rezultata.

Pri poslovanju na nepremičninskem trgu nam je v veliko pomoč nepremičninska agencija. Ta lahko prevzame večino zahtevnega in nehvaležnega dela, sami pa se posvetimo tistim aktivnostim, ki dejansko imajo veliko vlogo pri tem, kakšna bo naša končna izkušnja.

Ko se rešimo zahtevnega dela, bomo gotovo deležni bistveno boljše izkušnje, saj se razbremenimo in sprostimo veliko svojega časa. Izkušeni agenti uredijo vse potrebno pri nakupu ali prodaji hiše, pomagajo seveda tudi pri drugih poslih, kot je recimo najem ali oddaja stanovanj. Tako bomo kar najbolje izkoristili priložnosti, ki jih ponuja nepremičninski trg – našli bomo svoje sanjsko bivališče ali dobro investicijo, nekateri pa bodo svoje nepremičnine uspešno prodali ali oddali v najem.

Prodaja hiš kupcem nudi hitrejšo pot do novega doma, lahko je tudi cenejša

Prodaja hiš na konkurenčnem trgu

Morda bi si mislili, da prodaja hiš ni tako naporno opravilo in ne bomo imeli veliko dela. Seveda pričakujemo nekaj birokracije in opravkov, a večinoma se osredotočamo na to, da pripravimo dobro ponudbo in najdemo ustreznega kupca. A že to bo lahko velik izziv, saj je ponudba na trgu precej široka in razgibana, tako da že imamo veliko konkurence.

Povpraševanja po nepremičninah je veliko, zato se dobro razvija tudi ponudba. Vedno imamo opravka s spremenljivimi ponudbami in novimi opcijami, v katerih ne moremo priti do izraza z enostavnim oglasom. Težko bomo sploh dosegli morebitne kupce, ki iščejo dobro ponudbo.

Pogosto se pri tem poslužujemo nepremičninskih oglasnikov na spletu ali v časopisih, kar je včasih dobra ideja, a tudi tam je prodaja hiš že tako dobro zastopana, da se verjetno ne bomo uspeli zanesljivo prebiti do svoje ciljne publike.

Ravno zato se nam splača izkoristiti storitve, ki jih nudijo izkušeni nepremičninski agenti. Ti se ukvarjajo prav s trženjem nepremičnin in imajo običajno svoje kanale, preko katerih dosežejo ustrezne kupce. Predvsem pa sami prevzamejo delo na tem področju. To je velika prednost za tiste, ki se želijo izogniti zamudnim in napornim opravilom pri prodaji nepremičnine. 

Prodaja hiš zahteva kar nekaj dela

Kaj vse je treba postoriti? Če se samo lotimo priprave ponudbe za prodajo hiše, bomo takoj naleteli na nekatere zamudne opravke. Tudi če se osredotočimo samo na oglaševanje in iskanje kupca, bomo imeli veliko dela. V tem smislu je nekoliko enostavnejša oddaja stanovanj, a tudi takšna situacija je lahko neugodna.

Prostore moramo namreč pospraviti in temeljito očistiti, nato lepo popisati in fotografirati. Pametno je pri tem koristiti storitve profesionalnih fotografov. Prodaja hiš običajno vključuje višje zneske, tako da bo strošek za nekaj fotografij lahko upravičiti. 

Pri pripravi oglasa moramo natančno predstaviti vse lastnosti nepremičnine in prikazati prostore, ki bodo potencialnim kupcem všeč. Če dosežemo svojo ciljno publiko, pa bomo imeli veliko opravka še s povpraševanji, ogledi in drugimi uskladitvami. Naposled morda dobimo ustreznega kupca in dobro ponudbo, a takrat se pravo delo šele začne – opraviti je treba formalnosti in birokratske postopke, tu se pojavijo tudi nekatera tveganja.

Prodaja hiš vključuje tudi nekaj birokracije

Prodaja hiš z nepremičninsko agencijo

Elegantno se tem opravkom in morebitnim zapletom izognemo tako, da koristimo storitve nepremičninskih agencij. Na ta način je prodaja hiš veliko lažja, še posebej tam, kjer je nepremičninski trg bolj aktiven – pri nas je to recimo Ljubljana.

V mestu se stalno iščejo možnosti, kot je prodaja ali oddaja stanovanj, Ljubljana pa odpira veliko priložnosti tudi za tiste, ki prodajajo svojo hišo ali druge objekte. Ravno zato dobimo dovolj ponudbe tudi pri strokovnjakih, ki pri takšnih postopkih pomagajo.

Ne glede na to, ali se opravlja prodaja ali oddaja stanovanj, Ljubljana nudi pravo rešitev pri nepremičninskih agencijah. Še bolj kritične so njihove storitve seveda pri prodaji in nakupu hiš, bomo pa našli celovito podporo za vse takšne transakcije. To je velika prednost, saj se izognemo zamudnemu delu, predvsem pa zmanjšamo tveganja, ki jih prinaša prodaja hiš.

Dobra nepremičninska agencija lahko prevzame večino dela, ki ga imamo s temi postopki. Neprecenljiva je njihova asistenca na vsakem koraku, še posebej v zaključnih fazah, ko moramo paziti na kakšne pravne zanke, finančne transakcije in podobne postopke.

Tu se zelo pokažejo izkušnje, ki jih imajo agencije, saj bodo pomagale pri izvedbi postopka tako, da že vnaprej preprečimo zaplete in zamude. Gotovo bo to veliko bolj elegantna rešitev, kot če bi se dela v celoti lotevali sami, prav tako bo prodaja hiš opravljena bolj uspešno. Tako prodajalci kot kupci bodo dobro izkoristili svoje priložnosti v sodelovanju z nepremičninsko agencijo.