hello world!
Published: August 25, 2021

Rekuperacija je prava rešitev za prezračevanje doma

Kvaliteta zraka je izredno pomembna pri vzdrževanju prijetnega ambienta v domačem stanovanju. Dihati želimo svež in čist zrak, z učinkovitim zračenjem pa dosegamo še druge koristne učinke. Skrbimo za dobrobit celotnega stanovanja, saj zatohli in vlažni prostori prinašajo razne težave. Če smo dovolj skrbni, bomo že z enostavnim in cenovno ugodnim sistemom dosegli odlične rezultate in popolno zadovoljstvo. To nam ponuja rekuperacija, ki je prava rešitev za sodobne prezračevalne sisteme.

Zasnovati je možno različne rešitve za prezračevanje, a v običajnih stanovanjih se praviloma odločamo za enostavne in učinkovite sisteme lokalnega prezračevanja. Takšen prezračevalni sistem je precej preprost in poceni, a svojo nalogo odlično opravlja. Pogosto prezračujemo le tiste prostore, ki pomenijo večje tveganje za zastajanje vlage, predvsem kopalnice in kuhinje, tako da niti nimamo kakšnega zelo zahtevnega dela. Glavni problem je pogosto to, da z zračenjem povzročamo toplotne izgube in s tem dodatne stroške pri ogrevanju. Ravno tu se rekuperacija izkaže za pravo izbiro, saj zmanjšuje uhajanje toplote v okolje in pomaga pri vzdrževanju stalnih temperatur tudi pri tem, ko se zrak meša. Čisto možno je, da bo prezračevanje učinkovito in ugodno, ne da bi morali sprejeti kakšne negativne učinke.

Takšni sistemi so zelo priljubljeni v sodobnih stanovanjih, vgrajujejo pa se seveda tudi v druge objekte, v katerih želimo pri zračenju doseči kar najboljše učinke. Vedno moramo sicer paziti na to, da izberemo najboljšo opcijo za objekt, ki ga želimo zračiti.

Najbolje se rekuperacija obnese v sodobnih stanovanjih

Zakaj je rekuperacija torej najbolj priporočljiva za sodobna stanovanja? Predvsem zato, ker gre za dobro izolirane objekte, ki pogosto zadržujejo tudi veliko vlage. Dobro izolirani prostori ne dopuščajo pasivnega zračenja, če uporabljamo sodobno opremo z brezhibnimi tesnili. Vlaga zastaja v prostoru in povzroča težave, če ne uredimo aktivnega zračenja.

Ravno v sodobnih stanovanjih uporabljamo tudi učinkovite in varčne ogrevalne sisteme, zato gotovo ne želimo spuščati toplote v okolje. Pri aktivnem zračenju zračnik zrak iz notranjosti menja z zrakom iz zunanjosti, tako v okolje pošiljamo topel zrak, dobimo pa hladnega. Temperatura v prostoru pade in posledično je več obremenitve na ogrevalnem sistemu, ki bo moral nadoknaditi izgube. Lahko pa uhajanje toplote elegantno prepreči rekuperator zraka, kar je veliko bolj smiselna rešitev.

Rekuperacija zniža stroške ogrevanja, hkrati pa dobro prezrači prostore

Rekuperacija je precej enostavna in poceni, to je pravzaprav le dodatek enostavnim prezračevalnim sistemom. Nobenega razloga ni, da ne bi uporabili takšnega sistema, če že tako ali tako moramo vgraditi aktivno zračenje za svoje prostore. Pogosto se lahko prezračevalni sistemi z rekuperacijo vgradijo kar v samogradnji, enostavno kupimo opremo in jo namestimo na svoje mesto. Če gre za dokaj enostaven sistem, lahko vse opravimo kar sami.

Rekuperacija v samogradnji

Nekateri sistemi so precej kompleksni in jih sami ne moremo vgraditi. Treba jih je skrbno zasnovati in izbrati zmogljivo opremo, verjetno pa bo treba opraviti tudi nekaj gradbenih del, kot je npr. obnova strešne kritine. Na drugem koncu spektra so pasivni sistemi oziroma pasivno prezračevanje, pri katerem morda sploh ne bomo potrebovali dodatne opreme. V starejših objektih recimo zračenje poteka kar skozi špranje pod vrati in ob oknih, tako da se lahko zrak v notranjosti hitro normalizira, tudi če pri tem ne uporabljamo aktivnega zračenja.

So pa enostavni prezračevalni sistemi lahko prav tako elegantno izvedeni in ponujajo še bistveno boljši rezultat, saj rekuperacija prepreči uhajanje toplote. Kako to izvesti v samogradnji? Potrebujemo le zračnik z rekuperatorjem. Oboje dobimo v kompletu, ki je že pripravljen za vgradnjo. Rekuperator zraka je dokaj poceni in elegantno nameščen v enoto skupaj z zračnikom in ventilatorjem. Največ dela bo s samo vgradnjo v objekt, saj bo treba predreti zid. Morda že imamo ustrezno pripravljeno mesto za namestitev naprave, verjetno pa bo treba to še narediti. Za vrtanje v steno je pametno zaposliti mojstra, ki bo pripravil vse potrebno in lahko prezračevalni sistem tudi pravilno namestil. Poskrbeti moramo še za povezavo z električnim omrežjem, včasih pa je takšna enota del večjega sistema, ki ga povežemo z drugimi elementi.

Rekuperacija na dolgi rok

Prednost sodobnih prezračevalnih sistemov z rekuperacijo je torej očitna že takoj ob vgradnji, še bolj zadovoljni pa bomo na dolgi rok. Pričakujemo namreč zelo varčno delovanje in velike prihranke.

Rekuperacija je v tem oziru zelo prepričljiva – sodobni sistemi z rekuperacijo lahko preprečijo preko 90% toplotnih izgub, kar je odličen izkoristek za tako ugodno in enostavno napravo.

Rekuperacija vodi do višje kakovosti bivanja v prijetnem ambientu

Poleg tega so takšni sistemi tudi sami po sebi varčni. Aktivno zračenje pomeni stalno delovanje ventilatorja, a sodobni sistemi so opremljeni s senzorji vlage, ki upravljajo delovanje. Ob nizki vlagi ni potrebno zračenje s polno paro, tako da ventilator v varčnem načinu delovanja porablja zelo malo energije. Tudi sicer je delovanje ventilatorja in rekuperatorja zanemarljivo z vidika porabe električne energije – še posebej, če upoštevamo, koliko prihrankov nam prinaša rekuperacija. Izbira takšnega sistema je v sodobnih stanovanjih kar samoumevna. Ima namreč prednosti, ki se bodo pokazale že takoj, na dolgi rok pa bomo samo še bolj zadovoljni.