hello world!
Published: September 5, 2021

Sodoben tablični računalnik lahko nadomesti prenosnik

Tudi na poti in na terenu moramo imeti pri sebi zmogljivo napravo, s katero lahko opravljamo razna službena opravila ali pa si privoščimo nekaj časa za zabavo. Sodobni računalniki nam seveda ponujajo še celo vrsto drugih možnosti, preko njih lahko komuniciramo, se izobražujemo, spremljamo novice, lahko kupujemo in prodajamo ter opravljamo še marsikaj drugega.

Jasno je torej, da bomo v vsaki situaciji potrebovali dober računalnik, ki nam vse to omogoča. Nekoliko težje pa se bo odločiti za pravo napravo, saj je ponudba izjemno široka, že med različnimi vrstami računalnikov se težko odločimo. Tako se lahko zgodi, da bo kar tablični računalnik najbolj prepričal, čeprav imamo na voljo zmogljive in praktične prenosne računalnike.

Tablica je primerna izbira za tiste, ki želijo biti kar se da mobilni in neomejeni. Uporabniki so lahko tudi nekoliko bolj zahtevni, čeprav večinoma mislimo na tiste, ki nimajo kakšnih posebnih zahtev. Gre za odličen pripomoček za prosti čas in zabavo, vsekakor pa nam tablični računalnik še vedno nudi praktično vse funkcije, ki jih imajo prenosniki.

Ravno zato se lahko zgodi, da tablica povsem nadomesti prenosni računalnik pri uporabi na poti. Je namreč bolj praktična in mobilna, nudi daljšo avtonomijo delovanja in omogoča lažjo uporabo, s tem da še vedno lahko opravlja praktično vsa opravila, za katera po navadi uporabljamo prenosnik.

V nekaterih okoljih je tablični računalnik veliko bolj praktičen od prenosnika

V nekaterih okoljih je tablični računalnik veliko bolj praktičen od prenosnika

Kaj zmore sodoben tablični računalnik?

Ne moremo pričakovati, da bo tablica s svojo zmogljivostjo prekosila zmogljiv namizni računalnik, a funkcionalnosti takšne opreme so lahko precej presenetljive.

Gre namreč za prave računalnike, s katerimi lahko opravljamo tudi tiste naloge, ki jih običajno prepuščamo prenosnikom.

Najbolj očitno to velja za tablični računalnik, ki poganja operacijski sistem Windows. To je zelo domiselna rešitev za tiste, ki želijo biti tudi na poti pripravljeni na kakšne službene obveznosti, enostavno lahko uporabljamo isto programsko opremo kot na prenosnem ali namiznem računalniku.

Tako ne bo treba prekinjati dela, zelo enostavno povežemo med seboj različne naprave in uživamo v vseh funkcionalnostih, ki jih ponujajo računalniki, ne glede na vrsto.

Verjetno pa je še bolj značilen tablični računalnik z operacijskim sistemom Android. Tudi to je lahko dobra izbira, predvsem za tiste, ki ciljajo na enostavno uporabo in odlično povezljivost s pametnimi telefoni. Seveda nam tudi ta operacijski sistem že nudi aplikacije za delo in druge naloge, morda bodo takšna opravila celo bolj prijetna in hitreje opravljena. Dodaten plus je tu široka ponudba, dobimo lahko neštete modele, ki se bodo pri uporabi odlično izkazali.

Tablični računalnik ima nekatere omejitve

Zavedati se moramo omejitev, ki jih ima tablica. Zmogljivost ne more biti primerljiva s tisto, ki jo ima stacionarni računalnik, prav tako ne moremo pričakovati, da bo naprava do te mere fleksibilna. Tablice ne moremo enostavno nadgraditi, konfiguracija bo ostala takšna, kot je. Posodabljamo lahko le programsko opremo, kar pa je za večino uporabnikov povsem sprejemljivo.

Tablični računalnik lahko uporabljamo v kombinaciji z drugo opremo

Tablični računalnik lahko uporabljamo v kombinaciji z drugo opremo

V primerjavi s prenosnimi računalniki je največja razlika bržkone ta, da nam prenosniki nudijo fizično tipkovnico in sledilno ploščico. Tudi najcenejši HP računalnik te vrste bo s tega vidika bolj funkcionalen od tablice, saj nudi več možnosti pri sami uporabi računalnika.

Že res, da lahko tablico enostavno upravljamo kar z dotikom, a za hitro in zanesljivo tipkanje je virtualna tipkovnica na zaslonu še vedno zelo nerodna, prav tako z dotikom ne moremo biti tako natančni kot z miško ali vsaj s sledilno ploščico. 

Izkazalo se bo tudi to, da se tablični računalnik nekoliko slabše povezuje z drugimi napravami, predvsem s periferijo, ki jo pri računalnikih pogosto uporabljamo. Prenosnik lahko enostavno namestimo na namizno priklopno postajo in uporabljamo tako kot namizni računalnik, poleg tega ima naprava že v izhodišču mnoge izhode in priključke.

Tablični računalnik lahko povezujemo z raznimi brezžičnimi napravami, morda ima tudi kak USB priključek in HDMI izhod, a ne moremo pričakovati, da bo naprava s tega vidika tako fleksibilna. Največ možnosti v tem oziru gotovo ponuja stacionarni računalnik, a tudi prenosniki imajo dobro povezljivost.

Kdaj se tablični računalnik najbolje izkaže?

Kljub omejitvam pa lahko tablični računalnik v nekaterih situacijah gladko prekosi alternative, zato je trg tablic še vedno zelo priljubljen med bolj ali manj zahtevnimi kupci. En adut tabličnih računalnikov je na primer cena.

Te naprave so cenejše od prenosnikov, tudi kakšni cenejši prenosniki se ne bodo približali običajnim tablicam. Za HP računalnik iz nižjega cenovnega razreda bo treba recimo odšteti vsaj kakšnih 400 ali 500 evrov, za to ceno dobimo že odličen tablični računalnik, ki nam bo koristil bistveno bolj kot poceni prenosnik.

Poleg tega se tablica bolje obnese pri uporabi na poti. Pričakujemo lahko, da bomo zelo mobilni. Naprava ni nerodna, enostavno jo lahko pospravimo kar v torbo, prav tako jo lahko enostavno uporabljamo na poti in na terenu.

Pri opravljanju raznih nalog smo hitri in učinkoviti, hitro najdemo tudi razne opcije za zabavo, komunikacijo in druge namene. Tako je tablični računalnik povsem spodobna izbira, če omenjene omejitve niso v napoto.