hello world!
Published: September 1, 2021

Z vrhunsko šolo varne vožnje do varnosti v prometu!

Varnost v prometu lahko zagotovijo le spretni vozniki, ki sledijo načelom varne vožnje. Predvsem za začetnike je to lahko kar velik izziv, saj potrebuje vsak voznik nekaj izkušenj, pridobiva pa jih prav z leti vožnje. 

Na cesti se srečujemo z vsemi mogočimi situacijami, ob katerih razvijamo svoje spretnosti in postanemo boljši vozniki. Začetniki pa po nekajtedenskem programu v avtošoli že zapeljejo na prometno cesto, ne da bi točno vedeli, kaj vse lahko pričakujejo. 

Tisti, ki so recimo celotno usposabljanje opravili v lepem vremenu preko poletja, ne bodo dobro pripravljeni na dež in sneg ter druge vremenske nevšečnosti. 

Prav tako varna vožnja pomeni pripravljenost na nepredvidljive razmere, recimo na kakšne ovire na cesti, na nepredvidljivo ravnanje drugih udeležencev v prometu, tudi na kakšne živali, pa težave z vozilom in še marsikaj. Takšnih izkušenj ne moremo pridobiti pri usposabljanju na avtošoli.

Seveda niso izpostavljeni le tisti, ki so prvič sedli za volan. Iste nevarnosti prežijo tudi na vse druge voznike, med katerimi niso vsi dobro pripravljeni na nepredvidljive razmere. 

varna-voznja-v-prometu

Tako se splača vedno slediti načelom varne vožnje, hkrati pa lahko svoja znanja in spretnosti tudi redno obnavljamo in nadgrajujemo. Varna vožnja se utrjuje s prakso in s tečaji, ki jih dobimo pri zanesljivih izvajalcih. 

Varna vožnja za različne vrste voznikov

Varna vožnja je prioriteta za vsakega voznika. Imajo pa različni profili voznikov seveda različne težave na cesti. Začetniki nimajo veliko izkušenj in ne vedo, kaj pričakovati v kakšnih posebnih razmerah. Starejši vozniki imajo slabše reflekse, včasih tudi slabše vidijo in se srečujejo z drugimi omejitvami. 

A tudi drugi vozniki imajo svoje probleme in lahko sprejemajo določena tveganja vedno, ko sedejo v avto. Varna vožnja zahteva veliko pozornosti in znanja poleg izkušenj, zato je treba imeti ta načela v mislih.

Tečaj varne vožnje ponuja dodatne veščine za vožnjo

Najbolje pa svoje spretnosti pri vožnji izpilimo tako, da obiščemo tečaj varne vožnje. S tem ne mislimo le na obveznost za voznike začetnike, temveč predvsem na programe, ki jih ponujajo različni izvajalci za dodatno usposabljanje vseh vrst voznikov. 

Omenili smo že nekatere ponudbe, pa tudi drugi izvajalci lahko pripravljajo posebne programe, ki pomagajo pri utrjevanju spretnosti, ki jih povezujemo z varno vožnjo.

Posebna prednost takšnih tečajev je ta, da predstavijo nepredvidljive razmere v prometu in se lahko tudi sami nekoliko pobližje seznanimo z obnašanjem vozila v takšnem primeru. 

Računamo na to, da bomo spoznali marsikaj novega in se navadili na nove občutke, predvsem pa, da bomo znali potem v prometu pravilno odreagirati in bomo ostali mirni tudi v kakšnih bolj kočljivih primerih. 

Tečaj varne vožnje je lahko zelo koristen za vsakega voznika, saj nikoli ne moremo imeti preveč znanja in preveč izkušenj. Pomembno pa je to, da izberemo pravi program glede na svoje predznanje in spretnosti ter glede na cilje, ki jih želimo doseči z udeležbo.

Različne vrste tečajev varne vožnje

Najbolj znan je bržkone tečaj varne vožnje, ki ga morajo opraviti vozniki začetniki. To je končna obveznost pred pridobitvijo vozniškega dovoljenja s polno veljavnostjo. 

Začetniki se na poligonu srečajo s posebnimi razmerami, ki se na cestah bolj redko pojavljajo, tako pa dobijo dodatno predstavo o nevarnih situacijah. Pridobijo nekaj izkušenj in pravo usmeritev za pravilno ukrepanje.

tečaj-varne-voznje

Poznamo pa tudi nadaljevalne tečaje varne vožnje. Takšno ponudbo izkoristijo tisti, ki bi radi svoje sposobnosti še nadgradili. 

Tečaj varne vožnje je namenjen izkušenim voznikom, ki veliko vozijo, takšni vozniki lahko pričakujejo, da se bodo kdaj znašli tudi v kakšni bolj kritični situaciji, zato so ta znanja še toliko bolj pomembna. Takšni tečaji se seveda opravljajo tudi za poklicne voznike in druge udeležence, ki imajo kakšne posebne potrebe.

Center varne vožnje z najboljšo ponudbo

Tečaji se torej med seboj zelo razlikujejo, zato je pomembno, da se odločimo za pravega. Ne izbiramo pa le pravega programa, temveč tudi pravega izvajalca. 

Le tako namreč lahko pričakujemo dober učinek takšnega dodatnega usposabljanja, saj moramo imeti izkušenega inštruktorja in strokovno zasnovan program. Center varne vožnje s takšno ponudbo vsekakor lahko prepriča tudi tiste, ki iščejo kakšne posebne storitve.

Takšnih ponudnikov je več. Omenili smo ponudbo, ki jo ima avtošola ZŠAM Celje, tu najdemo atraktivno ponudbo prilagojenih programov za varno vožnjo za različne vrste voznikov. 

Računamo na to, da bomo na istem mestu dobili dobre možnosti za praktično vsakogar, na voljo so tudi prilagodljivi programi. Seveda ima center varne vožnje posebej razvito ponudbo med tistimi storitvami, po katerih je največ povpraševanja, ravno ta ponudba pa bo verjetno že prava, če iščemo tečaj varne vožnje.

Vsekakor takšne programe iščemo pri izkušenih in usposobljenih izvajalcih, ki lahko zagotovijo vodenje na visokem nivoju. 

To velja tako za začetne kot za nadaljevalne tečaje, saj imamo vedno visoka pričakovanja. Vsekakor mora center varne vožnje odgovoriti na glavne interese voznikov in predstaviti tiste vsebine, ki so dejansko koristne in uporabne.

varna-voznja-tecaj

Dodaten plus je urjenje v praksi, običajno se to izvaja na prilagojenem poligonu, ki ponuja razne posebne izzive. Takšne tečaje ponuja center varne vožnje, ki ima tudi ustrezno infrastrukturo, kar pomeni, da ne bomo vedno zlahka našli ustrezne ponudbe.

Center varne vožnje za voznike začetnike

Nekoliko lažjo nalogo imajo pri izbiri tečaja in izvajalca mladi vozniki oziroma vozniki začetniki, ki morajo opraviti dodatno usposabljanje te vrste. 

Program za ta namen je točno predpisan, zato se ne bomo odločali med različnimi možnostmi, tudi center varne vožnje bo lažje izbrati.

Kdo je voznik začetnik?

Tečaj varne vožnje je pogosto prilagojen začetnikom, ki nimajo veliko izkušenj za volanom. Običajno pa s tem izrazom mislimo na čisto določeno kategorijo voznikov, ki imajo pri vožnji posebne omejitve. To so vozniki, ki so nedavno opravili izpitno vožnjo in pridobili vozniško dovoljenje. Dovoljenje velja dve leti, v tem času pa ima voznik začetnik še nekatere obveznosti, med katerimi je tudi tečaj varne vožnje.

V času od izdaje vozniškega dovoljenja je novopečeni voznik začetnik in mora upoštevati nekatere posebne omejitve. 

Status voznika začetnika velja dve leti od izdaje prvega dovoljenja, to pomeni, da imamo dve leti časa, da opravimo zahtevane obveznosti, nato lahko podaljšamo vozniško dovoljenje in dve leti po izdaji prvega dovoljenja postanemo tudi polnopravni udeleženci v prometu.

Obstaja pa izjema, to so mladi vozniki, ki ostajajo začetniki vsaj do dopolnjenega 21. leta starosti, tudi če so izpit opravili že takoj pri 18 letih.

Obstajajo še nekatere izjeme, predvsem pri tistih, ki opravljajo izpit za različne kategorije. V nekaterih kategorijah statusa voznika začetnika ni, v drugih pa se to kombinira in smo začetniki le enkrat, nato ob pridobitvi dovoljenja za novo kategorijo nismo spet dve leti začetnik.

Obveznosti voznika začetnika

Začetnik je pravkar opravil izpitno vožnjo in pridobil začasno vozniško dovoljenje. S tem se lahko brez skrbi poda na cesto in vozi kot običajen udeleženec v prometu. Ima sicer nekatere omejitve, recimo to, da velja ničelna toleranca do vožnje pod vplivom alkohola, prav tako se vozniško dovoljenje vzame ob 7 ali več kazenskih točkah. 

Posebna obveznost pa je ta, da mora voznik začetnik opraviti program dodatnega usposabljanja, ki vključuje tečaj varne vožnje. 

To je dobrodošlo dodatno usposabljanje, saj prinaša nujne izkušnje, ki jih pri praktičnem usposabljanju v avtošoli ne dobimo. Je pa seveda tudi dodatna obveznost in tudi strošek. 

Pazimo le na to, da usposabljanje pravočasno opravimo - voznik začetnik mora vse obveznosti opraviti pred potekom vozniškega dovoljenja, torej v dveh letih, na usposabljanje pa se lahko prijavi že po 6 mesecih od izdaje začasnega dovoljenja.

Trening varne vožnje za druge voznike

Varna vožnja za voznike začetnike je v ponudbi mnogih avtošol in centrov varne vožnje. Tu je ponudba dobro razvita, saj so dobro znane tudi obveznosti, ki jih imamo pri tem. 

Poleg tega se bo na dodatno usposabljanje te vrste gotovo podal praktično vsak voznik začetnik, saj je to obveznost. To pa ne velja za trening varne vožnje, ki se opravlja za druge voznike.

 V tem primeru moramo sami najti ustrezen program in izkoristiti ponudbo, ki jo imajo različni izvajalci. Če smo dovolj spretni, bomo sicer dobili tudi takšno ponudbo. 

Omenili smo že nekatere možnosti in posebne tečaje varne vožnje. Morda pa se zanimamo za posebne variante, ki so prav tako na voljo.

Trening varne vožnje za motoriste

Posebej pereča tema je varna vožnja za motoriste, saj so ti med najbolj ranljivimi udeleženci v prometu. Res je sicer, da običajno niso sami krivi za nezgode v primeru trka z osebnimi vozili, a to je le slaba tolažba za motorista, ki se znajde na tleh ali v še bolj nezavidljivem položaju. 

Zato se zelo priporoča trening varne vožnje za motoriste, pri katerem dobimo dodatne spretnosti za defenzivno vožnjo in dodatno varnost v prometu.

Poleg tega pa je za motoriste značilno še to, da večji del leta počivajo doma in z motorjem morda nimajo veliko izkušenj. V hladnem delu leta so razmere za motor zelo neugodne in večinoma se raje prevažamo v ogrevanih kabinah. 

varna-voznja-za-motoriste

Zato je trening varne vožnje za motoriste še posebej priporočljiv spomladi, preden se podamo v novo motoristično sezono. Tako v kontroliranem okolju pridobimo prave občutke in preizkusimo svoje sposobnosti, spoznamo tudi svoje omejitve in se dobro pripravimo na varno vožnjo v prometu. 

Takšni programi so izredno priporočljivi, seveda pa niso obvezni.

Gotovo bo za varno vožnjo cena upravičena

Mnogi vozniki se vprašajo, koliko stane varna vožnja, cena je lahko tudi ovira pri odločitvi za takšen tečaj. Še posebej to seveda velja za tiste, ki se za tečaj varne vožnje odločajo prostovoljno. 

Vozniki začetniki nimajo veliko izbire in bodo morali za svoje usposabljanje nameniti še nekaj denarja, če želijo končno pridobiti polnopravno vozniško dovoljenje. 

Koliko nas bo torej stala varna vožnja? Cena za voznike začetnike je dobrih sto evrov, odvisno od izbranega ponudnika. 

V tem primeru gre vedno za enak program in storitve, tako da velikih razlik ne moremo pričakovati in tudi ne bomo veliko prihranili. Treba bo pripraviti recimo kakšnih 125 evrov za cel tečaj, ki vključuje teorijo, usposabljanje na poligonu ter skupinsko delavnico. 

Prištejmo morda še stroške najema vozila, če potrebujemo tudi to storitev. Tako opravimo tečaj in zaključimo s svojimi obveznostmi, torej bo to tudi zadnji strošek, ki ga bomo še imeli pri zakonsko predpisanem usposabljanju za vozniško dovoljenje.

Kaj pa drugi programi? V tem primeru bodo lahko stroški nižji, če dobimo kakšne bolj osnovne programe, seveda pa je lahko za varno vožnjo cena tudi višja. 

Kakšni nadaljevalni tečaji varne vožnje za voznike stanejo okoli 200 evrov in vključujejo kakšnih osem ur usposabljanja. Nekateri tečaji so lepo zasnovani v celodnevni izvedbi. 

Motoristi bodo imeli nekoliko nižje stroške, varna vožnja stane zanje kakšnih 75 evrov za programe, ki osvežijo znanje pred začetkom sezone. Imamo pa tudi intenzivne in nadaljevalne tečaje, pri katerih je v ospredju prav varna vožnja, cena je v tem primeru višja, okoli 150 evrov.

To so okvirne cene nekaterih ponudnikov. Dobimo lahko zelo široko ponudbo raznih programov, ki imajo seveda različne cene. Treba je upoštevati tudi razlike v vsebini in izvedbi.