hello world!
Published: September 1, 2021

Že poznate vse prednosti toplotnih črpalk?

Sodobne toplotne črpalke imajo kar nekaj prednosti, ki bi jih težko našteli v kratkem prispevku. Prepričajo širok krog kupcev oziroma uporabnikov, ki cenijo različne odlike. V praksi se pokažejo določene prednosti, ki jih radi izpostavljajo tudi tisti, ki toplotne črpalke že dolgo časa uporabljajo. Pred nakupom pa se želimo bolje informirati o tistih odlikah, ki pridejo do izraza že takoj v izhodišču.

Cenovno ugodna toplotna črpalka za sanitarno vodo

Pogosto je poseben pomislek cena, saj so toplotne črpalke nekoliko bolj kompleksne in dražje od večine drugih ogrevalnih sistemov. Lahko pa je toplotna črpalka za sanitarno vodo presenetljivo ugodna, saj je nekoliko bolj enostavno zasnovana. Če jo uporabljamo le za sanitarno vodo, se bodo hitro pokazali tudi prihranki, ki izhajajo iz porabe energije za ogrevanje vode.

Predvsem ima toplotna črpalka za sanitarno vodo pri redni uporabi, saj toplo vodo vedno potrebujemo in za ta namen porabimo veliko energije. Stroški se hitro seštevajo, tudi če uporabljamo varčne ogrevalne sisteme. Ker toplotna črpalka za sanitarno vodo porablja energijo, ki je brezplačno na voljo v okolju, se tem stroškom elegantno izognemo. Ravno to je glavna odlika takšne opreme, zato se toplotna črpalka priporoča vsem, ki iščejo učinkovito in ugodno opremo za ogrevanje vode.

Ponudba ugodnih in učinkovitih toplotnih črpalk je predstavljan na Knut.si, kjer je moč dobiti tudi posebne modele za ogrevanje sanitarne vode. Za vodo se sicer ne uporablja le namenska toplotna črpalka za sanitarno vodo, temveč pogosto ista naprava služi tako ogrevanju vode kot ogrevanju stanovanjskih prostorov. Na ta način pridobimo kar nekaj odličnih učinkov, ki jih s pridom izkoristimo za udobno bivanje v svojem domu. Ob vseh stvarnih odlikah takšne opreme pa gre izpostaviti tudi ugodno ceno – napredne toplotne črpalke so sicer nekoliko dražje ob nakupu in vgradnji, a so pri delovanju zelo poceni in hitro povrnejo investicijo. V primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi so neprekosljivo ugodne.

toplotna črpalka 1

Za toplotne črpalke cenik razkriva prednosti v primerjavi z alternativami

Predvsem se splača iskati prednosti toplotnih črpalk v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi. Prav v tej primerjavi se izkaže velika razlika, ki jo naredijo toplotne črpalke na področju stroškov. Z ogrevanjem imamo veliko dela, predvsem pa pri tem nastanejo veliki stroški. Za ogrevanje preko zime bo treba zapraviti kar nekaj denarja, tudi če uporabljamo ugodne energente in učinkovite naprave. Ravno zato je za toplotne črpalke cenik še toliko bolj privlačen, saj se tem stroškom enostavno izognemo.

Toplotne črpalke seveda niso zastonj. Treba bo kupiti in namestiti opremo, ki je lahko precej kompleksna. Na tem področju za toplotne črpalke cenik nanese za več tisoč evrov stroškov. A to je investicija, ki se bo hitro povrnila, če primerjamo stroške ogrevanja z drugimi energenti. Toplotne črpalke veljajo za najcenejše na dolgi rok in prekosijo tudi druge ugodne rešitve.

Toplotne črpalke in drugi ugodni ogrevalni sistemi

Nekateri precej enostavni ogrevalni sistemi so zelo poceni in tudi na dolgi rok varčni. Medtem je za toplotne črpalke cenik v izhodišču precej dražji. A tudi v primerjavi z najbolj ugodnimi alternativami se investicija v toplotno črpalko povrne. To velja predvsem za vrhunske toplotne črpalke, ki ponujajo prepričljive izkoristke in zelo zanesljivo delujejo preko cele zime. Na https://www.knut.si/toplotne-crpalke imamo predstavitev prav takšnih modelov.

Kaj to pomeni za stroške pri ogrevanju na dolgi rok? V primerjavi z drugimi ugodnimi sistemi bo za toplotne črpalke cenik sprva dražji, razlika pa se pokrije v najslabšem primeru v kakšnih desetih letih. S prihranki toplotna črpalka že po nekaj letih izniči razliko v primerjavi z manj učinkovitimi sistemi. Če črpalke primerjamo z varčnim električnim ogrevanjem, IR sistemi in podobnimi cenovno ugodnimi alternativami, bomo potrebovali nekaj več časa, a vseeno zanesljivo pokrijemo razliko po desetih letih. Seveda je to v veliki meri odvisno od izbranih naprav. Poleg tega se je treba zavedati, da stroški niso vse.

Odlično razmerje med ceno in zmogljivostjo ponuja toplotna črpalka zemlja voda

Že poznate različne vrste toplotnih črpalk in prednosti posameznih izvedb? Tu so razlike lahko precej velike, zato se moramo premišljeno odločiti za pravo rešitev. Čisto možno je, da bo to toplotna črpalka zemlja voda, ki ima odlično razmerje med ceno in zmogljivostjo. Prekosi enostavnejše toplotne črpalke, saj je bolj zmogljiva in zanesljiva. Vseeno pa pri nakupu in vgradnji ne povzroči velikih stroškov in težav.

Postavlja pa toplotna črpalka zemlja voda ta pogoj, da imamo na voljo nekaj zunanje površine, pod katero lahko namestimo podzemne kolektorje. Takšna črpalka namreč pridobiva energijo iz zemlje, kjer se nalaga energija iz sončnih žarkov. Pod zemljo se skladišči veliko energije, ki tam ostane preko celega leta. Toplotna črpalka zemlja voda to energijo lahko pridobiva, a potrebovali bomo podzemne kolektorje, ki jih vgradimo pod takšno površino. S tem bo torej nekaj stroška in dela, a če imamo na voljo ustrezno površino, je prav toplotna črpalka zemlja voda praviloma najboljša izbira.

Zakaj je toplotna črpalka zemlja voda tako prepričljiva?

Ta toplotna črpalka ima vse prednosti, ki jih pričakujemo od takšne opreme. Ponuja zelo zmogljivo ogrevanje, saj je možno iz zemlje izčrpati veliko energije. Ogrevamo torej lahko tudi večja stanovanja, sanitarno vodo in morda celo kakšne druge prostore. Zelo pomembno je še to, da se lahko povsem brez skrbi ogrevamo preko cele zime. Niti v najbolj hladnih zimskih nočeh ne bo bojazni, da bi nas sistem pustil na cedilu. Enostavnejše izvedbe toplotnih črpalk v takšnih razmerah včasih potrebujejo dogrevanje z alternativnim sistemom, medtem ko toplotna črpalka zemlja voda zelo zanesljivo opravlja svoje delo tudi ob ekstremno nizkih temperaturah.

Veliko pa je odvisno tudi od drugih dejavnikov. Toplotna črpalka sama po sebi namreč še ne ogreva stanovanja, razen če se odločimo za najbolj preprosto izvedbo zrak zrak, ki deluje pravzaprav kot klima. Običajno toplotne črpalke uporabljamo v kombinaciji z drugimi elementi ogrevalnega sistema.

Toplotne črpalke za ogrevanje z učinkovitimi grelnimi telesi

Glavno vlogo pri zagotavljanju odličnega učinka za toplotne črpalke za ogrevanje pravzaprav ponujajo šele grelna telesa, ki nas dejansko grejejo. Toplotna črpalka je le vir energije, ki jo grelna telesa kot toploto sproščajo v stanovanje. Tako moramo opremo dobro uskladiti med seboj.

Na srečo lahko toplotne črpalke za ogrevanje uporabljajo različna grelna telesa, tudi kakšne zelo učinkovite sisteme lahko sestavimo. Z vidika varčnosti in učinkovitosti so najbolj prepričljivi sistemi s talnim gretjem, takšna grelna telesa imajo namreč odličen učinek, tudi pri nižjih temperaturah vode uspešno ogrejejo celoten prostor in praktično nimajo toplotnih izgub. Za ta namen uporabljamo nizkotemperaturno toplotno črpalko, ki ogreva vodo le do temperature, ki je potrebna za učinkovito talno gretje. Takšne naprave so cenejše in varčnejše, tako da je takšno ogrevanje izredno poceni na dolgi rok, ne da bi morali sprejemati kakšne kompromise glede udobja.

Lahko pa so toplotne črpalke za ogrevanje tudi visokotemperaturne, torej bolj zmogljive. Posledično so bolj drage in nekoliko bolj potratne, a omogočajo ogrevanje z raznimi grelnimi telesi, primerne so recimo tudi za radiatorsko ogrevanje. To sicer ni tako učinkovito, a je lahko zelo elegantna rešitev, če imamo v objektu že vgrajen takšen sistem. Radiatorji lahko ustvarijo zelo prijeten ambient in dobro ogrevajo stanovanje, imajo pa nekaj več toplotnih izgub.

Zmogljive toplotne črpalke za ogrevanje lahko prav tako delujejo varčno, če ne potrebujemo veliko energije. Tako ni bojazni, da bi s preveč zmogljivo črpalko imeli več stroškov, seveda pa bo takšna naprava v izhodišču dražja, saj bo cena pri nakupu višja. Zato se je pametno najprej pozanimati o različnih vrstah toplotnih črpalk in najti tisto, ki bo z najmanj komplikacijami najbolje odgovorila na naše potrebe. Pogosto se v običajnih stanovanjih izkaže, da so povsem zadostne že dokaj preproste osnovne izvedbe.

toplotna-črpalka-zrak-voda-cena-prednosti-slabosti

Za stanovanje je lahko najboljša toplotna črpalka zrak voda

Pogosto se izkaže, da je zelo atraktivna toplotna črpalka zrak voda, cena je v tem primeru zelo prepričljiva. Takšni modeli ciljajo predvsem na tiste uporabnike, ki nameravajo napravo uporabljati za ogrevanje svojega stanovanja, še posebej če se ob tem uporabljajo učinkovita grelna telesa. V takšnem okolju se lahko odlično obnese tudi enostavnejša toplotna črpalka zrak voda, cena pa je le še dodaten plus.

Za toplotno črpalko zrak voda cena odgovarja enostavni zasnovi naprave. To je najbolj preprosta izvedba med zanesljivimi toplotnimi črpalkami za ogrevanje stanovanja. Sestavljena je iz notranje enote, ki je podobna pri vseh vrstah toplotnih črpalk, razlika pa je v zunanji enoti, ki je veliko bolj enostavna. Potrebujemo le kolektor, ki zbira energijo iz zraka. To enoto enostavno postavimo na prosto, lahko jo pritrdimo tudi na objekt. S tem je toplotna črpalka zrak voda povsem primerljiva recimo s klimatsko napravo. Razumljivo bo cena nižja, predvsem pa bo vgradnja veliko lažja, kot bi bila pri namestitvi podzemnih kolektorjev ali pa pri vrtanju vrtin za dostop do podtalne vode, kar zahteva toplotna črpalka voda voda.

Tudi z vidika zmogljivosti in zanesljivosti je lahko prava izbira prav toplotna črpalka zrak voda, cena namreč še ne pove veliko o kakovosti in zanesljivosti. Takšne toplotne črpalke so povsem primerne za ogrevanje sodobnih stanovanj, ki imajo dobro izolirane prostore. Tudi v zimskem času je možno iz okoliškega zraka pridobiti dovolj energije, da je ogrevanje zelo zmogljivo. Napredni modeli lahko delujejo tudi pri ekstremnih temperaturah, seveda pa ima takšna toplotna črpalka zrak voda ceno, ki je nekoliko višja.