hello world!
Published: September 9, 2021

Že Poznate Vse Vrste Avtomatskih Drsnih Vrat?

Ker v svojem stanovanju preživimo veliko časa, si lahko že z enostavnimi prilagoditvami močno izboljšamo celotno izkušnjo. Na kakovost bivanja vsekakor v veliki meri vplivajo prav detajli, ki jih sprva morda ne opazimo, se pa na dolgi rok izkažejo za nadvse pomembne.

Omeniti gre kar nekaj takšnih podrobnosti, gotovo pa si posebne pozornosti zaslužijo vrata. Na ta namreč nismo pogosto pozorni in izberemo kar najcenejšo opcijo, čeprav so redno v uporabi in lahko močno vplivajo na kakovost bivanja v stanovanju.

Zakaj ne bi v stanovanju izbrali kakšnih boljših vrat, ki lahko povsem spremenijo izkušnjo pri uporabi stanovanjskih prostorov?

Avtomatska vrata so varna in preprosta

Avtomatska drsna vrata imata en ali dva drsna vratnima krila v različnih stilih in konfiguracijah. Avtomatska drsna vrata so varna in enostavna za uporabo, primerna so za vhod. Krasna so za enostavno zapiranje in odpiranje, ravno tako tudi za hermetično zaprtje objekta.

Zanesljivost, udobje, kakovost, varnost in zračnost so glavne prednosti avtomatskih drsnih vrat. Glede na različne vrste odpiranja jih delimo na rotirajoča, krilna in drsna vrata.

Avtomatska drsna vrata največkrat zasledimo na letališčih, v trgovskih centrih, v bankah, javnih ustanovah, domovih za ostarele in varnostne cone. Ne smemo pa pozabiti na vsak moderen vgrajen vhod.

Ni nujno, da gre za kakšna velika in napredna pvc vrata, avtomatski drsni mehanizem ima že sam po sebi nekatere prednosti, ki jih ne gre zanemariti. Običajno imamo sicer v mislih avtomatska drsna steklena vrata, ki jih srečujemo v nakupovalnih središčih, a avtomatska vrata so na voljo v raznolikih izvedbah, tudi takšnih, ki se zelo lepo podajo v običajno stanovanjsko okolje.

Nenazadnje pa so lahko tudi drsna steklena vrata dobra izbira, še posebej dobro se obnesejo pri razmejevanju odprtih prostorov ali pri oblikovanju prehoda na teraso ali druge zunanje površine. 

Na voljo imamo tudi bistveno enostavnejša avtomatska vrata, ki imajo glavno prednost v tem, da jih je enostavno odpirati. Poleg tega ne zasedejo veliko prostora, kar je pogosto ključnega pomena, predvsem v manjših prostorih, na primer v shrambah.

Na ta način lahko dosežemo različne funkcionalne učinke, na katere morda ne bi niti pomislili. Tudi če gre za zgolj manjše prilagoditve, se na dolgi rok lahko izkaže, da imajo zelo velik učinek na to, kako se počutimo v lastnem stanovanju.

Vrste drsnih vrat

Notranja drsna vrata

Notranja vrata imajo dokaj enostavno nalogo, v stanovanju omogočajo prehajanje med prostori. Pogosto uporabljamo nihajna vrata, a tudi drsna se lahko prav tako dobro obnesejo, pravzaprav še bolje. 

Notranja drsna vrata nudijo optimalen izkoristek prostora, saj ne posegajo v uporabno površino prostora, le po dolžini potrebujemo nekaj dodatnih centimetrov. Poleg tega je takšna vrata zelo lahko odpirati in zapirati, tudi če ne gre za avtomatska vrata z električnim pomikom.

notranja-drsna-vrata
Notranja drsna vrata ponujajo eleganco in preprostost.

Tudi z ročnim upravljanjem lahko dosežemo zelo prijetno izkušnjo in spoznamo mnoge prednosti drsnega mehanizma. Notranja drsna vrata uporabljamo v različnih stanovanjskih prostorih, predvsem tam, kjer moramo zagotoviti res nemoten prehod.

Zunanja drsna vrata

Medtem ko imajo notranja drsna vrata običajno precej enostavno nalogo, smo pri zunanjih drsnih vratih praviloma bolj zahtevni.

Pogosteje gre za avtomatska vrata, saj želimo omogočiti neoviran prehod z vozilom – s pomočjo samodejnega mehanizma je odpiranje in zapiranje vrat bistveno olajšano, saj ne bo treba izstopati iz vozila. Značilen primer so dvoriščna vrata, ki se s takšnim sistemom izkažejo za izredno uporabna.

zunanja-drsna-vrata
Zunanja drsna vrata omogočajo enostaven vstop v stavbe.

Za popolno uporabniško izkušnjo lahko poskrbijo še nekateri dodatki, ki pogosto spremljajo avtomatska vrata in odpirajo dodatne možnosti pri upravljanju delovanja. Lahko uporabimo tudi pametni domofon in kamero ter druge naprave za nadzor nad dovozom. 

Med zunanja vrata uvrščamo tudi nekatera druga vrata, ki imajo lahko drsni mehanizem. To so lahko manjša drsna vrata, vrata na terasi ali balkonu, pa še kakšna druga vrata bi lahko omenili.

Steklena vrata

Pri izbiri avtomatskih drsnih vrat se moramo prilagoditi prostoru. Izbiramo lahko med enokrilnimi ali dvokrilnimi linearnimi drsnimi avtomatskimi vrati, dvokrilnimi, štiriklilnimi ali šestkrilnimi teleskopskimi avtomatskimi vrati.

Leta nazaj so bila moderna zgibna steklena drsna vrata ali harmonika po domače. Ne smemo pozabiti tudi na kotne ali polkrožne avtomatske vrata. Vsa vrata imajo lahko tudi stranske fiksne zasteklitve in nadsvetlobo, odločitev je naša. Ravno tako pogon.

Pogon je lahko montiran samonosilno ali pritrjen na steno. Lahko pa je tudi v stropu ali tleh, kjer ga s prostim očesom ne vidimo.

Vrsta in debelina stekla, tanki emisijski nanosi na steklih, žlahtni plini, le ti so argon in kripton v med steklenem prostoru in vmesni distančniki iz umetnih mas so tisti dejavniki, ki zagotavljajo prihranek pri porabi energije. Steklo se razlikujejo glede na namen in uporabo okna, ter tudi po samem videzu.

steklena-drsna-vrata
Steklena vrata so odlična za prostore, kjer imamo manj svetlobe in jo lahko na zelo prepost način dobimo.

Okna morajo imeti vgrajeno visoko kakovostno steklo, vgrajeno troslojno izolacijsko steklo, ter polnjeno s plinom argon. 

Varčevanje z energijo vam omogoča toplotnozaščitno izolacijsko steklo.

Steklena drsna avtomatska vrata so primerna za vse objekte, naj si bodo to bivalni ali poslovni prostori.

Steklena drsna vrata opazimo čedalje pogosteje v stanovanjskem objektu, kjer učinkoviteje ločujejo bivalne prostore.