hello world!
Published: September 1, 2021

Znate izbrati pravi stol zase?

V mnogih okoljih ima prav stol ključno vlogo pri zagotavljanju udobja. Sploh tam, kjer dlje časa sedimo, moramo pozorno izbrati pravi stol. Najbolj značilna je takšna vloga stolov v pisarnah, kjer sedimo tudi po osem ur na dan.

Zato je zelo pomembno, da znate izbrati pravi stol zase. Prav tako pa je pomembno, da je istemu namenu prilagojena preostala pisarniška oprema. Kar nekaj dobrih možnosti imamo na razpolago, ki jih lahko izkoristimo, če želimo zagotoviti popolno udobje preko dolgega delovnega dne.

Za dodatno udobje poskrbi modularno pohištvo

Ste že slišali za modularno pohištvo? Takšni kosi so še precej redki, saj gre za nekoliko bolj kompleksno zasnovano pohištvo, ki pride do izraza predvsem pri zahtevnejših uporabnikih.

Sicer pa pogosto kombiniramo različne vrste pohištva in se na različne načine trudimo, da bi dosegli kar najboljši učinek pri uporabi svoje opreme. Modularno pohištvo to močno poenostavi in ponudi odlične rešitve v različnih okoljih, tudi v pisarni.

V pisarni se uporablja modularno pohištvo z različnimi nameni. Na voljo imamo kakšne modularne zofe in udobno pohištvo, s katerim lahko sestavimo multifunkcijski kotiček za počitek in sprostitev.

Modularno so zasnovani tudi kakšni predalniki in omare ter podobna oprema za shranjevanje pisarniških materialov. Posebnost pa predstavlja modularno pohištvo, ki omogoča popolno preureditev pisarne. Na voljo so celo modularne predelne stene, s katerimi uredimo posebne kotičke v pisarni ali na drugem delovnem mestu. Takšna oprema ima velik potencial, če jo znamo dobro izkoristiti.

Na udobje v pisarni vplivajo mnogi faktorji, ne le udobje pisarniškega stola. Najprej moramo poskrbeti za to, da imamo sploh prijetno okolje, ki omogoča nemoteno delo. V neustreznih razmerah niti na najbolj udobnem stolu ne bomo mogli uspešno delati.

Poleg tega moramo imeti tudi drugo pohištvo, ki ga redno uporabljamo pri delu, tako da ima tudi modularno pohištvo lahko pomembno vlogo v sodobnih pisarnah. Seveda ne pozabimo še na klasično pohištvo, ki ga prav tako nujno potrebujemo, poleg tega lahko dobimo zelo atraktivno ponudbo takšnih izdelkov.

pisarniski-stoli-direktor

Direktorski pisarniški stol

Katero pohištvo za pisarne še potrebujemo?

Za uspešno delo na vsakem delovnem mestu potrebujemo kar nekaj opreme. Tudi v pisarni je tako, čeprav si pogosto predstavljamo, da bomo vse lahko opravili že s stolom in mizo. Res je, da je prav ta komplet osnovno pohištvo za pisarne in mora biti vedno na voljo. A to še zdaleč ni vse, kar najdemo v sodobnih pisarnah.

Pri delu neposredno uporabljamo še razno drugo pohištvo. Pogosto so to police in odlagalne površine, kjer imamo nekaj več prostora za druge pisarniške materiale. Če imamo več opreme in potrebščin, bomo gotovo nekje blizu potrebovali tudi omaro ali predalnik. Pogosto se uporablja vsestransko pohištvo za pisarne, recimo pisalna miza, ki ima že vgrajenih nekaj predalov.

Potrebujemo še drugo pohištvo za opravljanje delovnih obveznosti ali pa za splošno uporabo pisarne. Pogosto izberemo nekaj bolj udobnih kosov pohištva. Prav tako morda potrebujemo opremo za sprostitev v pisarni, da ne bomo cel delovni dan prikovani pred svojo mizo. Včasih uredimo kotiček za malico ali druženje, tudi za to potrebujemo posebno pohištvo za pisarne.

Pisarniško pohištvo in dodatna oprema

V mislih imamo precej omejen nabor pohištva, ki se običajno uporablja v pisarni. Lahko pa z domiselno izbiro dosežemo še veliko boljše učinke. Posežemo po opremi, ki v pisarnah ni značilna, pa se bo vseeno odlično obnesla.

Poleg tega lahko pohištvo za pisarne dopolnimo še z večjo opremo, recimo s predelnimi stenami, vrati, okni in drugimi elementi, s katerimi dosegamo posebne učinke in lahko močno odločamo o počutju pri delu.

V praksi to pomeni, da imamo veliko svobode pri opremljanju pisarne in doseganju ustreznih razmer za delo. Raznovrstno pohištvo za pisarne lahko povsem spremeni izkušnjo zaposlenih na delovnem mestu. Še vedno pa ima najbolj neposreden vpliv na udobje seveda pisarniški stol.

Pisarniški stoli imajo kritično vlogo v vsaki pisarni

Če večino dela presedimo pred računalnikom oziroma pri drugih opravilih za mizo, potrebujemo dober stol. Takšnemu načinu uporabe so prilagojeni pisarniški stoli, ki se bodo v tej vlogi odlično obnesli.

A le, če jih znate pravilno izbrati. Stoli imajo različne lastnosti in ne morejo vedno ponuditi pravega udobja. Ravno tako v pisarni ne uporabljamo le klasičnih pisarniških stolov, temveč tudi druge stole, ki imajo lahko prav tako pomembno nalogo, a ponujajo drugačne učinke.

Kakorkoli, za delo bomo morali izbrati stol, ki nudi udobje preko celega delovnega dne. To so dovršeni pisarniški stoli, ki dosegajo ta cilj z različnimi prilagoditvami. Običajno so takšni stoli dobro oblazinjeni in zelo mehki, a še vedno ponujajo telesu zanesljivo oporo. Spodbujajo pravilno držo pri sedenju in telo na ta način razbremenijo. Tu je zelo pomembna zasnova stola, ki mora slediti ergonomskim načelom. Prav ergonomsko oblikovani pisarniški stoli imajo najboljši učinek, zato se ne smemo osredotočati le na oblazinjenje. Splača se pobrskati po ponudbi bolj dovršenih stolov, ki zagotavljajo popolno udobje s kombinacijo teh odlik. Na https://www.marc-interieri.si/pisarniski-stoli/ imamo v ponudbi zbirko vrhunskih stolov, ki se dobro obnesejo tudi pri dolgotrajnem sedenju.

Dodatne funkcije pisarniških stolov

Sodobni pisarniški stoli imajo seveda še druge uporabne funkcije. Udobje nenazadnje zagotavljajo tudi s tem, da so kar se da prilagodljivi in se lepo ujamejo z drugim pohištvom. Prilagodijo se tudi potrebam vsakega uporabnika. Običajno so nameščeni na premično podvozje, da smo pri delu res neomejeni. Z vidika udobja je pomembno še to, da imajo primerno podporo za vrat in glavo, zelo dobrodošla so pogosto tudi naslonjala za roke. 

Dobri pisarniški stoli bodo prepričali s kombinacijo koristnih odlik, zato se splača izbrati kakovosten stol. Ta oprema je lahko presenetljivo draga, a nakup se vsekakor splača, saj bomo stol uporabljali vsakodnevno po več ur, kar ima velik vpliv na naše zdravje in počutje, pa tudi na delovno storilnost.

ergonomski stol

Kaj pa konferenčni stoli?

Če izbirate pohištvo za pisarne, potem se gotovo ne morete omejiti le na pisarniške stole. V ponudbi so tudi konferenčni stoli, ki jih prav tako dobimo kar na marc-interieri.si. To so nekoliko drugače zasnovani stoli, kar bomo prepoznali že na prvi pogled.

Konferenčni stoli so dokaj preprosti, imajo bistveno manj funkcij kot pravi pisarniški stol. So seveda tudi cenejši, saj je izdelava bolj enostavna. Še vedno pa je pomembno, da je pohištvo udobno in dobro opravlja svojo nalogo v pisarni. To pomeni, da bomo tudi konferenčne stole izbirali premišljeno z ozirom na dejanske potrebe pri uporabi. Ne pustimo se prepričati nizkim cenam, odločamo se za stole, ki nam bodo dolgo časa dobro služili. 

Pri opremljanju pisarne pogosto izberemo cel komplet konferenčnih stolov, tako da je nakup lahko nekoliko dražji, a naj to ne bo ovira. Iščemo stole, ki bodo elegantni, a premišljeno zasnovani in povsem funkcionalni.

Ciljamo na neovirano uporabo pri različnih aktivnostih pri poslovanju, pogosto se takšni stoli uporabljajo predvsem ob kakšnih sestankih in skupinskem delu, včasih pa z njimi opremimo tudi druge prostore in opravljajo še druge namene. Gre pravzaprav za vsestransko pisarniško pohištvo, ki ima s tem tudi zelo pomembno nalogo. Ne moremo si privoščiti kakšnih velikih kompromisov, saj se želimo na konferenčne stole vedno povsem zanesti.

Poleg tega se tudi konferenčni stoli včasih uporabljajo za dolgotrajno sedenje. Biti morajo zelo udobni, da ne odvračajo pozornosti uporabnikov. Tako se pogosto odločamo za kakovostne stole, ki so zasnovani po ergonomskih načelih in so izdelani iz kakovostnih in udobnih materialov. Tako bomo deležni kar najboljše izkušnje, ne glede na to, za kaj takšne stole sploh uporabljamo.

V pisarni se vedno najbolje obnese ergonomski stol

Ergonomska zasnova je naravnost kritična pri sodobnem pisarniškem pohištvu. Razvoj tehnologije in oblikovalskih rešitev nam daje na voljo zelo dovršene kose, ki odlično opravljajo svoje delo. Takšni stoli so izredno prepričljivi, čeprav si na prvi pogled tega morda ne bi mislili.

Sodobni stoli namreč lahko s svojo ergonomsko zasnovo in premišljeno izbiro naprednih materialov dosegajo bistveno boljše lastnosti, kot bi jih kakšni starejši stoli, ki zaradi debelih oblog izgledajo bolj udobni.

Tudi bolj trdna prožna površina lahko ponudi popolno udobje, sploh če hkrati telo sili v pravilen položaj pri sedenju. Tako nam ergonomski stol ponuja neprekosljivo udobje, tudi če ni zelo oblazinjen in umetelno oblikovan. Ima ergonomsko zasnovo, ki je blagodejna za naše telo pri sedenju, zato bo tudi udoben. 

pisarniški stoli4

Ergonomski stol in druge ergonomsko zasnovane domislice

Ker je ergonomija na delovnem mestu pogosto prioriteta, so se na tem področju razvile različne rešitve, ki so bolj ali manj prepričljive. Ergonomski stol je že standard in priljubljena oprema v vsaki pisarni. Lahko pa izbiramo še med nekaterimi drugimi iznajdbami, ki so posebej oblikovane tako, da nudijo dodatno udobje pri delu.

Nekaj časa so bile zelo aktualne žoge za sedenje, to so velike prožne žoge, ki se sicer uporabljajo tudi pri gimnastiki in vadbi. Takšna žoga spodbuja aktivno sedenje in prenaša obremenitve s hrbtenice na različne mišične skupine. Po enakem principu deluje aktivni stol, ki ima prilagojeno sedalo s tem namenom. Tudi to je ergonomski stol, le da deluje nekoliko drugače.

Ob opozarjanju na škodljive vplive dolgotrajnega sedenja se izpostavlja tudi potencial, ki ga ima delo stoje. Ergonomski stol v tem primeru nadomestimo z udobno mehko podlago, na kateri stojimo. Za to seveda potrebujemo tudi mizo, ki je prilagodljiva po višini. Takšne rešitve lahko dobimo, so pa nekoliko bolj kompleksne in praviloma dražje.